Apakah Maksud ADHD? Apakah Simptom dan Kesan Terhadap Anak Kita?

ADHD kanak kanak

Maksud ADHD dan Simptom

ADHD ialah salah satu masalah pertumbuhan dan perkembangan minda dalam kalangan kanak-kanak. Ia kebiasaannya boleh dikesan pada masa kanak-kanak dan gangguan ini boleh membawa sehingga anak itu dewasa. Maksud ADHD ialah Attention-deficit hyperactivity disorder secara umumnya seseorang yang mengalami gangguan akan menghadapi masalah kurang perhatian, hiperaktif, membuat keputusan tanpa berfikir akan akibatnya dan masalah pengurusan.

Simptom ADHD

 • Sukar untuk memberi perhatian atau fokus
 • Tidak mendengar arahan apabila diberi (Lalai dengan perkara lain)
 • Membuat keputusan tanpa berfikir panjang
 • Pengurusan masa yang lemah
 • Penunjukan emosi yang berlebihan
 • Gelisah apabila duduk diam. (Tangan menepuk-nepuk meja, kaki tak duduk diam)
 • Tidak boleh untuk duduk di satu tempat dalam masa yang lama
 • Suka memanjat pada tempat yang tidak sepatutnya
 • Tidak boleh menunggu giliran

Simptom ADHD berkemungkinan berbeza mengikut anak. Anak anda berkemungkinan akan mengalami semua simptom di atas atau mungkin hanya sebahagiannya. Tiada ujian makmal untuk mengenalpasti masalah ADHD. Pemeriksaan ADHD kebiasaannya akan dinilai melalui checklist dan penilaian dari pakar.

Jika anda mendapati anak anda mengalami simptom gangguan ADHD, sila berjumpa dengan pakar pedriatik yang berdekatan untuk pemeriksaan lanjut.

Punca ADHD

Menurut psychiatry.org, saintis dan pakar masih belum mengenalpasti punca utama gangguan ADHD. Terdapat hasil dapatan lalu yang membuktikan masalah ini datang dari ginetik. Faktor-faktor lain yang berkemungkinan mengudang gangguan perkembangan ini termasuk lahir premature, kecederaan otak, ibu merokok, pengambilan alkohol atau stres melampau sewaktu mengandung.

Kesan ADHD Terhadap Anak Kita

Gejala ADHD ini akan menganggu perkembangan anak kita terutama dalam pendidikan dan perkembangan mindanya:

 • Perhatian lemah
  Anak akan mengalami masalah dalam kelas, sering mudah hilang fokus dan tertinggal apa yang disampaikan oleh guru. Hal ini disebabkan anak sering leka dan mudah beralih perhatian terhadap perkara lain
 • Sukar mendengar arahan
  Anak akan mengalami masalah tidak mendengar arahan yang diberi dengan betul. Contohnya apabila seorang guruu memberi arahan mudah seperti ambil buku dari dalam beg, walapun anak tersebut memandang guru it, namun mindanya berada di tempat lain dan tidak mendengar arahan walau suda hdiberi berkali-kali.
 • Impulsif
  Anak akan membuat sesuatu perkara tanpa berfikir panjang. Contohnya, memanjat meja untuk mengambil mainan (akibatnya berkemungkinan boleh jatuh dan cedera).
 • Interaksi dan Komunikasi
  Anak yang mengalami gangguan ADHD biasanya akan bercakap tanpa henti dan sering mengganggu sewakti orang lain sedang bercakap. Mereka juga akan sering menjawab soalan sebelum soalan yang diberi selesai diberikan. (anak tidak boleh bersabar dalam menunggu soalan). Anak juga akan sering menggunakan barang orang lain tanpa izin.

Kesan-kesan yang diberi ini seringkali kami menghadapinya di Tadika Era Kreatif. Anak-anak yang mengalami gangguan ADHD memerkukan perhatian  yang lebih dari guru-guru serta ibubapa. Ibu bapa perlu memainkan peranan dalam mengenalpasti masalah ADHD dari anak kecil supaya boleh bersedia dan mengambil langkah proaktif bagi membuat aktiviti-aktiviti yang membantu perkembangan minda dan mengurankan gangguan dari simptom ADHD.

Rawatan ADHD

Jika ada anggota keluarga yang menunjukkan simptom dan gejala ADHD, dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor atau pakar pedriatik untuk memastikan diagnosis yang lebih tepat dan mendapat terapi.

Kesimpulan

Maksud ADHD ialah Attention-deficit hyperactivity disorder dan ia adalah gangguan dalam perkembangan minda dan menghadapi masalah kurang perhatian, hiperaktif, membuat keputusan tanpa berfikir akan akibatnya dan masalah pengurusan. Simptom ini akan memberi kesan terhadap perkembangan anak terutamanya apabila berada di sekolah. Sila berjumpa dengan doktor atau pakar pedriatik untuk mendapat maklumat lanjut dan mendapat rawatan yang sebaiknya.

Share Tentang Era Kreatif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *