Maksud Motor Halus dan Motor Kasar

“Kemahiran Motor” atau “Motor Skills” ialah aktiviti yang melibatkan pergerakan otot dalam badan. Kemahiran motor terbahagi kepada dua iaitu Kemahiran Motor Halus dan Kemahiran Motor Kasar.


Motor Halus

Kemahiran Motor Halus atau dalam Bahasa Inggerisnya “Fine Motor Skills” ialah aktiviti atau tindakan fizikal yang melibatkan otot kecil – kebiasaannya melibatkan koordinasi jejari dengan penglihatan.

Menulis dan mewarna adalah contoh kemahiran motor halus

Antara pergerakan yang melibatkan otot kecil merujuk kepada kebolehupayaan koordinasi jari tangan, pergelangan tangan, pergelangan kaki, jari kaki, bibir dan lidah.


Motor Kasar

Kemahiran Motor Kasar atau dan Bahasa Inggeris “Gross Motor Skills” ialah aktiviti atau tindakan fizikal yang melibatkan otot besar – iaitu melibatkan seluruh tubuh badan.

Pergerakan yang melibatkan otot besar ialah Kemahiran Motor Kasar

Aktiviti yang melibatkan kemahiran motor kasar merujuk kepada aktiviti seperti berjalan, berlari, melompat, mencangkung dan sebagainya.


Kesimpulan

Kemahiran motor terbahagi kepada dua iaitu Kemahiran Motor Halus dan Kemahiran Motor Kasar. Motor halus ialah aktiviti fizikal yang melibatkan otot kecil manakala Motor Kasar ialah aktiviti fizikal yang melibatkan otot besar.

Share Tentang Era Kreatif

2 thoughts on “Maksud Motor Halus dan Motor Kasar

  1. Pingback: Masalah Anak Speech Delay atau Lambat Bercakap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *